Educació

Escoles obertes, segures i amb més inversió

Pep Bargalló
Pep Bargalló

L’escola, com a servei públic i com a referent instructiu i de socialització d’infants i joves que és, ha d’esdevenir el factor essencial per revertir la crisi comunitària provocada per la COVID-19. El curs 20-21 serà extraordinari, ho sabem, però serà també un curs d’escoles obertes i segures, garantint la plena presencialitat dels ensenyaments obligatoris i seguint totes les mesures que ens indiquin les autoritats sanitàries. I amb més inversió pública que mai –per fer efectives les mesures, però encara més per revertir l’emergència comunitària i pedagògica. Si el pressupost del Departament d’Educació per al 2020 ja era el més gran que havia tingut mai, el Vicepresident del Govern va anunciar fa unes setmanes una aportació extraordinària de 370 milions d’euros, que cal afegir als 86 no pressupostats que el Departament havia hagut d’invertir en actuacions urgents durant el confinament –les 150.000 targes moneder emeses per a fer front a la necessitat alimentària dels alumnes amb beca menjador; el repartiment de 28.298 dispositius portàtils i 19.654 equips de connectivitat per a alumnes que en necessitaven; l’aportació a AMPES per les despeses ocasionades pel tancament del servei de menjador, entre d’altres.

La política educativa és molt més que xifres, però n’expliquen de manera gràfica els criteris. Per al curs 20-21, el Departament efectuarà 8.258 noves contractacions, de les quals 5.417 seran de docents, 1.265 de personal d’atenció educativa, 1.239 de monitoratge i 337 d’administració i serveis. A la vegada, encetarà el Pla d’Educació Digital de Catalunya, amb la transformació LAN de 1230 escoles i instituts, l’adquisició de 300.000 ordinadors per a l’alumnat i 85.000 per al professorat i, també, de 110.000 connexions per als alumnes més vulnerables. I en un tercer pol de priorització, aplicarà un pla de xoc per a garantir l’equitat, dotat amb més de 30 milions d’euros, amb accions destinades fonamentalment als centres de més gran complexitat –siguin públics o concertats- i a programes conjunts amb entitats d’educació en el lleure i amb els ajuntaments d’arreu del país.

Hem de continuar treballant per superar les necessitats del nostre sistema educatiu –i per això el Govern acaba d’aprovar la construcció de 17 nous edificis escolars, que se sumen als 71 que tenim en procés d’execució o de projecció-, però les sobrevingudes per la crisi del COVID-19 les hem d’afrontar amb més urgència encara. Ho farem. Entre tots i totes. Professorat, famílies i comunitat.

 

Josep Bargalló,

Conseller d’Educació