Memòria

Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust

Lourdes Vidrier
Lourdes Vidrier

L'Assemblea General de l'ONU va acordar l'any 2005 declarar el 27 de gener com a Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust. Es va decidir aquesta data perquè és el dia de l'alliberament del camp de concentració nazi d'Auschwitz-Bikernau per part de les tropes soviètiques l'any 1945.

És des d'aquesta data que s'aplega a les diferents comunitats i es reconeix com a Holocaust el què es va perpetrar pel règim nazi al llarg de la II Guerra Mundial. I és en els actes de commemoració, com el que es fa des de l'any 2005 al Parlament de Catalunya, on s'encenen les espelmes del record per a les víctimes: pels jueus exterminats pels nazis; pels infants que perderen la vida a les cambres del gas; per les víctimes catalanes i de la resta de l'Estat espanyol assassinades als camps de concentració; per tot els altres col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme; pels Justos entre les Nacions, els homes i les dones que arriscaren la vida per salvar els perseguits, i pels supervivents que trobaren un refugi que els permeté refer la vida i mantenir la identitat.

Però parlem de les paraules i de com es defineix i es commemora, més enllà d'aquesta data, el record a les víctimes:

Els primers a utilitzar la paraula Holocaust, referint-se tal com en coneixem el significat actualment, varen ser els historiadors jueus a finals de la dècada dels anys cinquanta fet que va provocar que es generalitzés a finals dels anys seixanta.

Des de les comunitats jueves també s'utilitza la paraula Shoa, el significat de la qual és “catàstrofe", aquesta forma part de l'expressió Yom ha-Sho'ah mot amb què es coneix a Israel el dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust, que no és el 27 de gener sinó una data nacional en honor dels sis milions de persones jueves assassinades, i que se celebra solemnement a partir de la posta de sol del 27 de Nisán, i s'acaba al capvespre de l'endemà seguint la forma tradicional jueva de determinar el dia. Aquest any 2021 el dia 27 Nisàn començarà el capvespre del 7 d'abril fins al 8 d'abril.

També es refereixen a l'Holocaust amb un mot diferent les comunitats gitanes o romaní, aquestes l'anomenen prorrajmos (que en romaní vol dir devorar) o Samudaripen (que es tradueix com assassinat en massa). La comunitat gitana o roma, té la seva data de commemoració mundial el dia 2 d'agost, ja que recorda la massacra de milers de persones gitanes la nit del 2 al 3 d'agost de l’any 1944 al Camp de Concentració Auschwitz-Bikernau.

Un altre dels grups que varen patir la Deportació als Camps Nazis, i que des del 29 d'abril de 2019 per acord del Consell de Ministres té data de commemoració i homenatge, és el dels Republicans i Republicanes espanyols deportats als camps nazis i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya. Aquesta data és el 5 de maig, dia de l'alliberament del Camp de Mauthausen per part de les tropes aliades l'any 1945.


Lourdes Vidrier i Torralba

Vocal de la sectorial de Memòria i Reparació

memoria@esquerra.cat