Cultura

Rellancem la cultura

Jenn Díaz
Jenn Díaz

L’impacte econòmic de la covid-19 ha estat especialment profund en el sector cultural que, tradicionalment, no ha disposat de suficient finançament públic ni privat. Com a conseqüència, s’ha produït el lamentable tancament d’espais culturals i la consegüent limitació en la programació, portant als creadors i empreses vinculades amb els diversos àmbits de la cultura a una situació límit.

Per sortir de l’atzucac cal un pla de reactivació urgent. Un pla integral que prioritzi el rellançament del sector cultural. Aquestes polítiques de recuperació han de proporcionar, d’una banda, ajuts que protegeixin el teixit cultural de l’impacte que ha tingut la crisi i, de l’altra, han d’impulsar mesures de reactivació per tal que es puguin reprendre les activitats culturals en millors condicions.

Per tant, és prioritari fer una aposta decidida -i a la vegada realista- perquè Catalunya sigui capdavantera en despesa pública en polítiques culturals. I això només es pot garantir amb una governança republicana al departament de Cultura.

En aquest sentit, una de les principals propostes que Esquerra Republicana preveu per aquesta nova etapa, és l’augment de la despesa com a país a 200€/habitant en Cultura, amb el compromís del Govern d’aportar un 35%. És a dir, 70€/habitant, complint amb el mínim del 2% del pressupost, amb una dedicació pressupostària superior el primer any de legislatura. Cal, per assolir aquest objectiu, un acord de país que, mitjançant l’enfortiment de la Mancomunitat Cultural, comprometi a tots els nivells d’administració: Generalitat, ajuntaments i diputacions.

Malgrat la difícil situació sanitària i social, s’ha visualitzat un sector cultural viu i reivindicatiu disposat a aportar, amb el seu talent, solucions a la situació actual. Un sector estratègic pel nostre país que, des de les institucions públiques, hem de recolzar a tots nivells i amb la màxima diligència perquè és un bé essencial. La cultura també serà una eina fonamental per a la recuperació del nostre benestar col·lectiu després de la pandèmia i les seves tràgiques seqüeles.

 

Jenn Díaz

Candidata a les eleccions al Parlament de Catalunya