Cultura

La cultura al centre de les polítiques públiques

Sergi Seguí
Sergi Seguí

Transformació i construcció d’un sistema cultural de referència; accés a la cultura; llengua i audiovisual. Aquests són els quatre eixos sobre els que pivotarà l’acció del Departament de Cultura de la nova Generalitat republicana i que la consellera Natàlia Garriga va exposar de manera detallada a la Comissió de Cultura del Parlament el passat divendres 2 de juliol (la podeu recuperar en vídeo en aquest enllaç https://www.parlament.cat/ext/f?p=700:15:0:::15:P15_ID_VIDEO:13027689 o llegir la nota de premsa aquí https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/411545/consellera-garriga-volem-posar-ciutadania-al-centre-cultura) .

El desenvolupament d’aquests eixos i de l’acció de Govern es farà sempre sota la concepció republicana que la cultura és una palanca de transformació social i, com a tal, ha de ser considerada un bé comú, la quarta pota de l’estat del benestar. Per aconseguir-ho caldrà posar la ciutadania al centre de la cultura, i la cultura al centre de les polítiques públiques.

De manera immediata també cal ocupar-se de reprendre l’activitat cultural el més ràpidament possible i donar resposta a la precarietat que ja existia al món cultural abans de la crisi de la Covid. Per aquesta raó aquest 2021 s’han mobilitzat 26 milions d’euros addicionals per la cultura, més enllà del pressupost previst fins ara pel Departament, i l’any 2020 la xifra va ser de 50 milions d’euros addicionals.

Sabem on anem i com hi volem anar. De la mà de tota la gent que fa cultura cada dia, de maneres diferents, però amb l’objectiu comú d’entendre la cultura com una eina de transformació social.

 

Sergi Seguí

Vocal de la sectorial de Cultura

cultura@esquerra.cat