Cultura

La cultura i el català al debat de política general

Josep Maria Vall
Josep Maria Vall

La gran quantitat de declaracions i missatges polítics que es van transmetre al Debat de Política General de la setmana passada, tant per part dels grups que donen suport al govern com pels de l’oposició, han fet que malauradament una part decisiva del ple com són les propostes de resolució hagin passat mediàticament força desapercebudes.

D’entre les propostes de resolució aprovades, algunes de les que van rebre més suport parlamentari de les que havia presentat el Govern, van ser les de Cultura i Llengua. La de cultura contemplava, entre d’altres punts, aspectes legislatius fonamentals que han de coadjuvar a la transformació del sistema cultural català, com són l’impuls a les noves i pioneres lleis de drets culturals i de patrimoni cultural, que per primera vegada contemplarà tant la vessant material com la immaterial. O la integració dels ensenyaments artístics i culturals en totes les etapes escolars, per exemple.

Però sobretot és significatiu que la proposta de resolució sobre Llengua, que impulsa el Pacte Nacional per la Llengua, va ser recolzada pel 85% del Parlament, obtenint 115 vots a favor de tot l’arc parlamentari i només 20 vots en contra, els de la dreta extrema i l’extrema dreta espanyolista: VOX, C’s i PP.

Aquest fet no és menor. És una excel·lent notícia que la immensa majoria dels partits –siguin o no independentistes- mostrin preocupació i sensibilitat vers la llengua catalana. Que tants actors polítics vegin la necessitat de protegir la llengua pròpia, i vulguin participar activament dels renovats consensos lingüístics que entre tots els catalans i catalanes ens hem de donar per assolir la plena normalització del català en tots els àmbits, en un context multilingüe i globalitzat com el de la Catalunya del segle XXI, és bon auguri que la nova política lingüística republicana comenci a caminar amb pas ferm i segur. Tal com ERC va prometre durant la campanya electoral, la cultura i la llengua catalana, seran alguns dels pilars fonamentals de l’actual legislatura.

El Pacte Nacional per la Llengua que impulsarà el Departament de Cultura es farà amb l’esperit de consens, regeneració i visió de futur que la consellera Natàlia Garriga va anunciar en seu parlamentària: “perquè el context d’ara no és el mateix que hi havia fa quaranta anys, perquè vivim en una realitat tan diferent com la de finals dels anys setanta i inicis de la dècada dels vuitanta, que clama una revisió. Les llengües són les eines de cohesió més importants de què ens podem dotar com a societat. Mirem endavant. Trobem un espai comú per avançar i arribar a consensos amplis, pacifiquem entre tots la gestió de les llengües, posem-nos objectius col·lectius.”

 

Josep M. Vall

Secretari de la sectorial de Cultura