Política Lingüística

Reptes, il·lusions, futur

Oriol Torras
Oriol Torras

La sectorial de Política Lingüística d’Esquerra Republicana té totes les esperances i il·lusions posades en aquest curs que estem començant i del qual esperem amb candeletes canvis profunds.

No cal dir que tenim plena confiança en el nou Secretari de Política Lingüística de la Generalitat, el Dr. Francesc Xavier Vila. En primer lloc perquè creiem que és una bona notícia per al país que un científic de la seva talla hagi volgut fer una pausa acadèmica i destinar uns quants anys a la Cosa Pública. I, en segon lloc, perquè estem en plena sintonia amb les idees i els projectes iniciats i amb un pla de treball que tot just comença a desplegar-se.

L’aposta del Govern per un Pacte Nacional per la Llengua haurà de ser la base per establir una sèrie de canvis profunds en aquestes polítiques. Canvis de concepció, d’apreciació, de definició i de línies de treball que hauran de ser compartits per un ampli ventall de forces parlamentàries i d’agents socials, per tal de permetre canvis duradors i no sotmesos a l’arbitrarietat d’eventuals majories parlamentàries diferents a les d’ara en el futur. Seran acords que costaran perquè necessitaran una maduració llarga i perquè caldrà reobrir alguns consensos que no han admès discussió durant les últimes dècades. L’esforç, però, és vital per encarar els reptes de la llengua en el terç central del segle XXI.

I, com a prioritats immediates, en destaquem tres que ja estan en marxa: l’abordatge de canvis legislatius al món audiovisual, amb la necessària catalanització de les llibreries digitals de totes les plataformes que donen servei als Països Catalans (Netflix i similars, per entendre’ns); l’atenció específica d’accés a la llengua per part de la població infantil i juvenil, amb una sacsejada forta de l’oferta de la CCMA; i, sense cap mena de dubte, el treball conjunt amb la resta de departaments del govern per repensar de nou com l’administració pública pot garantir -millor que fins ara- el domini i l’ús del català en tots els àmbits de la nostra societat.

El repte és majúscul i el temps vola. Esperem que l’estabilitat política duri suficientment per poder fer-ho tot.

 

Oriol Torras i Planas

Vocal de la sectorial de Política lingüística

llengua@esquerra.cat