Comunicació Audiovisual

Per seguir trencant murs

Raquel Sans Guerra
Raquel Sans Guerra

En la lluita contra l’estigma de les persones que conviuen amb problemes de salut mental, els mitjans de comunicació hi tenen un paper fonamental. Des dels mitjans es crea un imaginari col·lectiu que acaba repercutint, i de quina manera, en les relacions socials dels milers de persones que pateixen aquestes malalties. Enguany, la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, un dels principals esdeveniments de país, ha decidit dedicar la trentena edició als trastorns de salut mental. I ho aplaudim! És la tercera vegada que la Marató tracta sobre aquesta qüestió.

La Marató d’enguany ha de contribuir a seguir trencant els murs de desconeixement vers aquestes malalties que durant massa temps han estat invisibilitzades, amb el patiment i l’angoixa que això comporta no només per les persones que les pateixen sinó també pel seu entorn. La dada que una de cada quatre persones patirem un problema de salut mental al llarg de les nostres vides ens hauria de fer reflexionar sobre la dimensió, també mediàtica, que donem a aquests tipus de trastorns. Cal parlar-ne, cal acabar amb els estigmes, però també cal investigar i cal millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen i les seves famílies.

Cal tenir en compte, a més, que els casos de depressió greu i d'ansietat s'han disparat a tot el món durant la pandèmia de la Covid-19. Un estudi publicat a la revista científica "The Lancet" quantifica per primer cop l'impacte de la pandèmia en la prevalença dels trastorns depressius i d'ansietat en 204 països. Les conclusions són esfereïdores: hi ha 53 milions de persones més amb depressió severa i 76 milions més amb ansietat, la qual cosa suposa un creixement del 28% i del 26% en només un any. La Marató d’enguany, doncs, arriba en un moment transcendental per seguir trencant murs, per seguir avançant, per millorar la vida de tantíssima gent.

 

Raquel Sans Guerra

Diputada al Parlament de Catalunya

audiovisual@esquerra.cat