Memòria

Cal una llei de Memòria Democràtica de país

Maria Jesús Viña
Maria Jesús Viña

Estem en una situació que provoca que ara, 40 anys després de la dita Transició, necessitem aprovar una Llei de Memòria Democràtica pròpia, que recordi, repari i ens blindi davant de l'auge de l'extrema dreta, però també de l’amnèsia. L’anterior legislatura, per molt poc, no vàrem poder arribar a temps de tramitar-la, malgrat que el seu contingut ja estava gairebé enllestit per la consellera Capella.

I avui, en quina situació estem? Estem tramitant al Parlament una proposta de llei presentada pel PSC, després que al plenari del 20 d’octubre votéssim en contra d’una esmena a la totalitat presentada per VOX, permetent així que vagi fent el seu curs; mentre, i paral·lelament, des de la Direcció de Memòria ens diuen que durant el primer semestre del 2022 la llei de Govern estarà a punt per a la seva tramitació.

Així que, actualment tenim, una proposta del PSC sobre la que ja s’han iniciat els treballs, amb l’ajut de la Sectorial de Memòria i Reparació ja hem fet proposta de compareixents en comissió. I estem a l’espera de que es presenti la proposta de Llei des de Govern.

Des del Grup Parlamentari d’ERC vetllarem per a que sigui una llei en la que es marqui com a objectiu la reparació de totes les víctimes, persones, col·lectius, organitzacions cíviques, culturals, sindicals, polítiques... que van lluitar per la llibertat i la democràcia. I que van patir la repressió i la violència, no només durant la Guerra o la dictadura franquista, també durant la transició. I que ha d’eliminar del nostre espai públic tota la simbologia franquista.

Perquè només analitzant i tenint present el passat es pot prevenir que no es torni a repetir.

 

Maria Jesús Viña

Diputada al Parlament de Catalunya

memoria@esquerra.cat