Memòria

Companys i Euskadi: junts en la memòria

Jordi Estiarte, Manuel Pérez i Toni Bou
Jordi Estiarte, Manuel Pérez i Toni Bou

Recordem algunes dates de tots conegudes:

  • El 13-8-1940, a 2/4 de 7 de la tarda, i segons testimoni de la seva dona, Carme Ballester, “dos homes vestits de civil i quatre amb uniforme de soldat alemanys que no parlaven altre llengua que no fos l’alemanya” van detenir al nostre president Lluís Companys a Le Baule – Les Pins.
  • El 20 d’agost Companys va ser empresonat a la presó de la Santé, a París
  • El 29 d’agost de 1940 va ser lliurat a les autoritats franquistes en el Pont “Avenida” que comunica Hendaya amb Irún.
  • El 15 d’Octubre de 1940 el President Companys va ser afusellat a trenc d’alba en el castell de Montjuic.

El 29 d’agost de 2020, l’associació Kepa Ordoki – Memoria Historikoa Bidasoan, va fer en el Pont Avenida un acte honorant la figura de Lluís Companys en el 80é aniversari del seu lliurament a les autoritats franquistes. Em vaig assabentar d’aquest fet uns dies abans i em vaig posar en contacte amb aquesta associació. Finalment, la sectorial va estar representada en l’acte pel company Joan Hernández Moscoso.

Vaig mantenir el contacte amb el seu president Koldo i sobretot amb el seu secretari, Peli Lekuona. Des d’aquest moment, la sectorial de Memòria va establir una estreta relació amb aquesta associació, val la pena visitar la seva web: http://kepaordokimhb.eus/.

Fruit d’aquests contactes, es va aconseguir que un tros de la barana del pont on va ser entregat Companys, vingués a Catalunya.

La recepció oficial es va fer el 29 d’agost de l’any passat, per part de l’actual Conselleria de Justícia. No ens enganyéssim, però, els responsables de que un metro de la barana estigui en l’espai Lluís Companys de El Terrós, és l’associació Kepa Ordoki, la sectorial de Memòria d’Esquerra, i la Conselleria de Justícia anterior, comandada per Esther Capella i amb una gran tasca de la Gemma Domènech.

Posteriorment, en l’espai Companys, el 17 d’Octubre de l’any passat, Esquerra va fer un acte, en el que es va fer entrega d’una còpia de la querella argentina de la causa Lluís Companys, querella que vam presentar Joan Tardà, Blanca Arbell i jo mateix en el Juzgado Federal nº1 d’Argentina el 15 d’octubre de 2013. En aquest acte també es va fer entrega d’una còpia del documental que Esquerra, mitjançant la Sectorial de Memòria, va fer arrel dels 90 anys de la fundació del nostre partit.

He tingut i l’honor de presentar en nom d’Esquerra la querella a l’Argentina per la causa Lluís Companys. El viatge a l’Argentina va ser, en realitat el punt de partida de la creació de la sectorial de Memòria.

El 23 d’agost d’agost de 2019, vaig ser convidat per l’Ajuntament de París en els actes del 75è aniversari de l’alliberament de París per part de “la novena”, batalló de republicans espanyols. Dintre d’aquests actes, vaig poder lloar la figura de Lluís Companys, a la porta de la presó de la Santé, front un centenar de fills i nets de republicans.

Finalment, el passat 10 de desembre, juntament amb la ex-consellera Esther Capella, vàrem assistir a l’acte del descobriment d’una placa en el Pont Avenida en la que es recorda el lliurament del President Companys a les autoritats franquistes. Tampoc hem d’oblidar que aquesta placa s’ha pogut posar gràcies a la feina feta per Kepa Ordoki, la sectorial de Memòria i la Conselleria de Justícia, comandada per l’Esther Capella.

Per a mi h estat un gran honor ser el primer president de la sectorial de Memòria, sectorial que continuarà realitzant una gran tasca sota la presidència d’en Manuel Pérez Nespereira i tota l’executiva.

 

Antoni Bou

Vicepresident de la sectorial de Memòria

memoria@esquerra.cat