Cultura, Política Lingüística

Pacte Nacional per la Llengua

Diana Riba
Diana Riba

La llengua catalana és, com no pot ser d’una altra manera, una prioritat per el Govern de la Generalitat. Sota la presidència de Pere Aragonès, l’executiu català ha assumit que cal un revulsiu de gran calat que torni a situar la llengua catalana al nivell que li pertoca com a llengua pròpia de Catalunya.

El model català de política lingüística necessitava urgentment una revisió a fons i el Govern ha posat fil a l’agulla. Som davant d’una empresa col·lectiva que ha de garantir la continuïtat de les llengües pròpies del país. Per assolir una societat més cohesionada, necessitem que totes les parts implicades treballin per aconseguir que el català, l’aranès i la llengua de signes catalana siguin accessibles, tot reforçant el coneixement i la seguretat lingüística de les persones.

Per aquest motiu, el Departament de Cultura ha impulsat el Pacte Nacional per la Llengua, un ambiciós projecte de país que defineix la voluntat de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, dialogant i adaptada als temps actuals, incloent-hi els màxims agents polítics i socials possibles. L’impuls del català ha de ser un dels grans consensos del país.

El proper 22 de febrer, el Pacte Nacional per la Llengua entrarà en la seva segona fase, la de debat públic i procés participatiu, una de les més decisives. Precisament perquè el català ens concerneix a totes i a tots i és prioritari pel present i el futur del nostre país, es vol incloure i escoltar tothom qui vulgui participar. Perquè tota la ciutadania és necessària per assolir el revifament de la llengua en la seva hora més crucial.

L’obertura del debat públic es farà amb la presentació pública de l’informe dels experts sobre la situació real de la llengua a partits i a entitats. A partir d’aquí, es programaran nombrosos intercanvis d’informació i d’opinió, mitjançant taules rodones, sessions participatives, debats, xerrades i conferències tant en l’eix territorial com el sectorial. Acabada aquesta ronda d’actes, es procedirà a la publicació successiva de les anàlisis dels departaments.

Després, es farà la recollida d’aportacions en forma de document, i es convocaran unes jornades de recopilació i síntesi. Finalment, es mantindran reunions amb les forces polítiques per fer el seguiment de les diferents aportacions rebudes.

El Pacte Nacional per la Llengua és, sens dubte, la millor eina de la qual el país es pot dotar per aconseguir els objectius d’incrementar el coneixement, facilitar l’accés i potenciar l’ús de la llengua catalana, tot assolint índexs notables de normalització lingüística.

 

Diana Riba

Secretària general de la sectorial de Cultura i diputada al Parlament Europeu

cultura@esquerra.cat