Cultura, Política Lingüística

Enfortir la llengua, enfortir el país

"És el moment d’un autèntic revulsiu, i fer polítiques modernes, inclusives i constructives"

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga

La prioritat de l’actual govern republicà i d’esquerres és governar bé i per a tothom. Per aquest motiu, la llengua pròpia, element clau de cohesió social i un dels aspectes singulars que ens defineixen com a poble, és una de les prioritats pel Departament de Cultura.

Després de massa anys d’esmorteïment, el Govern ha entrat en una nova etapa pel que fa a la política lingüística. Actualment la llengua catalana té febleses, però també té oportunitats, i cal fer-se càrrec d’aquesta situació des d’un punt de vista propositiu.

Ens trobem en un moment crucial pel català perquè la societat està evolucionant ràpidament, i hem de ser proactius en detectar les mancances presents i futures que puguin afectar la llengua, i en fer tots els esforços possibles per revertir els inconvenients que sorgeixin.

La situació de les llengües al segle XXI requereix un Govern que pensi amb la mentalitat del segle XXI. No podem encarar els problemes d’avui amb la visió i mentalitat com ho fèiem fa només una dècada. Fent el de sempre obtindrem els mateixos resultats de sempre i la salut del català no s’ho pot permetre.

És el moment d’un autèntic revulsiu, i fer polítiques modernes, inclusives i constructives. El món es mou ràpid i no ens podem quedar a veure-les venir. Però entomem el repte de cara, amb determinació i optimisme.

Defugim el catastrofisme lingüístic perquè el català no està en situació crítica. La situació és delicada i complexa però absolutament reversible. Per això apel·lo a convertir la problemàtica en oportunitat, i en saber veure la importància i la possibilitat de tornar a posar el català al centre de la nostra vida comunitària.

Per redreçar l’ús social de la nostra llengua, des de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura hem impulsat el Pacte Nacional per la Llengua, que en aquests moments estem presentant a tot el territori i que desitgem el més participatiu possible.

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país, i defineix la voluntat del Govern de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, transversal, dialogant i oberta.

Un diàleg permanent i constructiu en tots els àmbits que, per exemple, ha portat que Netflix s’hagi compromès a impulsar la presència del català a la seva plataforma, amb 70 títols l’any, és un primer pas, però seguirem treballant.

Us animo a implicar-vos i col·laborar en els processos participatius del Pacte Nacional per la llengua. Ara és l’hora de fer conjuntament un pas ferm i decisiu per la llengua catalana. El present i el futur del català és cosa de totes i tots.

 

Natàlia Garriga

Consellera de Cultura