Comunicació Audiovisual

Tac12, periodisme de primera línia, periodisme local

Raquel Sans
Raquel Sans

Treballar a Tac12 ha estat de les experiències professionals més enriquidores que he tingut mai. Trípode, càmera i micròfon en mà, vaig poder conèixer des d’un espai privilegiat la riquesa cultural, social i política de les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Tàrraco Viva, El Cós de Sant Antoni, Santa Tecla, Sant Joan o la Setmana Medieval són només una petita mostra d’aquest patrimoni, que té espai i difusió a la televisió pública de les nostres comarques.

Tac 12, nascuda l’any 2009, s’ha convertit en un mitjà de referència al territori. Un mitjà sensible a les nostres necessitats i realitats. L’aposta decidida pel fet casteller des del minut zero va ser la meva porta d’entrada a la tele. L’encara director Xavier Abelló em va convidar a fer-hi un programa de castells. Tenia un full en blanc per poder dissenyar un programa de temàtica castellera i així va néixer el ‘Finet i pel mig’, que vam parir conjuntament amb el company Jordi Andreu amb l’inestimable ajuda de tots els redactors i redactores de la tele, especialment els que feien caps de setmana. 12 anys després el ‘Finet’ continua sent un programa de referència, no només per al Camp de Tarragona, sinó per a tot el món casteller.

Uns anys més tard, em vaig incorporar a la tele com a cap de programes i vaig poder comprovar el talent i el compromís dels professionals que fan periodisme de primera línia, periodisme local. Vaig copsar l’estima per les realitats que construeixen el nostre dia a dia, l’interès per les persones que construeixen allò que som i allò que volem ser. Serveixin aquestes línies per aplaudir periodisme local; per reconèixer-ne l’aportació a la comunitat; per destacar -com en el cas de Tac12- la vocació de servei públic.

Però més enllà de l’experiència personal, les televisions locals formen part de l’eix vertebrador del sistema de comunicació de Catalunya. Són un element de cohesió i arrelament, són un element de difusió de la cultura catalana en tota la seva diversitat i genuïnitat. Invertir i apostar pels mitjans públics locals és i hauria de ser també prioritari pel món local català.

 

Raquel Sans

Diputada al Parlament de Catalunya i vocal de la sectorial de Comunicació Audiovisual