Memòria

República i municipalisme

Xavier Garcia
Xavier Garcia

L’any 2019 Esquerra Republicana va ser el primer partit de Catalunya en les eleccions municipals, va guanyar en nombre de vots i de regidors.

ERC havia estat el primer partit en les eleccions municipals de 1934 com també en les de 1931 que van fer possible la proclamació de la República. A la fi de la primera guerra carlina (1833-1840), al regne d’Espanya es va iniciar el procés polític que volia construir un estat seguint el model francès central i centralista format per departaments i municipis que actuen com a simples agències del poder central.

Ara bé, a Catalunya, en aquest període central del segle XIX es produeix un conjunt d’esdeveniments polítics, socials i econòmics que xocaran amb el projecte de nou estat espanyol. La industrialització es va expandir per gran part del país i la composició de l’estructura de classes va canviar amb la creixent importància de la mà d’obra industrial.

Els corrents polítics que es poden qualificar com antisistema (demòcrates radicals, republicans de diversos signes, anarquistes, socialistes...) van proliferar i arrelar per tot el territori de Catalunya.

El moviment republicà a Catalunya històricament s’ha expandit i s’ha consolidat a partir dels municipis que són eina clau per a la construcció del país. Aquesta dinàmica social es manifesta en la vinculació entre municipalisme i idees polítiques progressistes o revolucionàries que centren el seu projecte polític en la proposta republicana que neix com a resposta als canvis socials i econòmics que es produeixen a partir de mitjans del segle XIX i que personalitats com Abdó Terrades, Francesc Pi i Margall, Estanislau Figueras i d’altres van saber formular i liderar.

L’expansió del republicanisme a Catalunya també posa de manifest que era en gran part viva la memòria del règim d’autonomia municipal d’origen medieval que la monarquia borbònica havia destruït.

 

Xavier Garcia

Vocal de la sectorial de Memòria

memoria@esquerra.cat