Política Lingüística

La volem viva

"Pel que fa a Llengua, hi ha pressupostats 52,5 M€ i, entre els titulars, destaca l’increment d’un 35% dels diners destinats a la Secretaria de Política Lingüística"

Laura Domingo i Comes
Laura Domingo i Comes

Se n’ha parlat a bastament, dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2023. I entre els aspectes més remarcables del resultat, fruit de l’arquitectura política avançada, no passa desapercebut l’augment de la despesa prevista per a Cultura. Amb 477 milions d’euros, 100 M€ més que l’any anterior, el Govern català destina al sector un 1’5% del total: “un pas més en el compromís d’arribar al 2% del pressupost al final de la legislatura”, en paraules de la consellera Natàlia Garriga.

En concret, pel que fa a Llengua, hi ha pressupostats 52,5 M€ i, entre els titulars, destaca l’increment d’un 35% dels diners destinats a la Secretaria de Política Lingüística. La xifra ha de permetre consolidar el Pacte Nacional per la Llengua, oferir suport al doblatge i la subtitulació en català de videojocs i nous formats audiovisuals, contribuir al foment del català, l’occità, i la llengua de signes catalana, i ampliar l’oferta de cursos de català i l’acollida lingüística. Cal subratllar, a més, que el pressupost de Mitjans de Comunicació té com un dels punts estrella del sector el foment de l’ús del català mitjançant la convocatòria d’ajuts. I, en la mateixa línia, a Justícia hi ha la intenció de destinar una part dels diners al foment de l’ús del català per part de jutges, magistrats i fiscals en els processos judicials a Catalunya.

Així les coses, es demostra, una vegada més, l’aposta ferma d’Esquerra per les polítiques republicanes amb voluntat transformadora. En aquest cas, la de tenir una llengua present en tots els àmbits d’ús i, especialment, en aquells en què el català malviu o és absent, com ara les plataformes digitals de distribució de continguts o l’univers gamer. Inversió per assegurar que el català és una llengua moderna i útil i, en definitiva, una llengua normal amb vocació de futur. Perquè d’això es tracta, si la volem viva.

 

Laura Domingo Comes

Presidenta de la sectorial de Política lingüística

Esquerra Republicana

llengua@esquerra.cat