Educació

Va de números

"Sempre que Esquerra ha estat a govern o bé ha tingut la responsabilitat sobre Educació la partida pressupostària ha anat augmentant"

Xavier Corbera
Xavier Corbera

Quan de debò et creus una cosa hi poses tota l’energia i els recursos que tens. Esquerra creiem molt en l’educació, en com és d’imprescindible per assolir l’estat del benestar, aquell que prioritza l’educació perquè entén que és la base en la qual se sustenta la societat. Com podem tenir bons metges sense un bon sistema educatiu, o bons enginyers, mecànics o com podem viure en una societat que respecti els valors més essencials de la democràcia i el respecte. Només es pot fer si l’educació és una prioritat de país.

Aquestes paraules quedarien buides si no es pot demostrar realment aquesta aposta per l’educació. Doncs això és el que ha fet el Govern de la Generalitat i el Departament d’Educació. Posar-hi diners perquè gairebé res en aquesta vida és gratis.

Sempre que Esquerra ha estat a govern o bé ha tingut la responsabilitat sobre Educació la partida pressupostària ha anat augmentant. Ho vam veure el període entre el 2005 i el 2010 i ara veiem el màxim històric amb un Pressupost pel 2023 de 6.826 M€ que representa un increment de l’11% respecte al 2022.

El gruix més important està destinat al personal docent 4.355 M€, que representa un augment del 13’5% respecte a l’any anterior. Un col·lectiu que hem mantingut el nivell i el compromís en els moments més difícils i que ens mereixem poder tenir les eines i els recursos necessaris per desenvolupar la nostra tasca.

La transformació educativa que encapçala el govern amb aspectes llargament reivindicats per la societat i la comunitat educativa com la gratuïtat de l’I2 (84.7 M€) , a la reducció de ràtios (6.804 M€ per a noves dotacions), la lluita contra la segregació (55 M€) , l’escola inclusiva (591 M€, + 13%), la integració d’escoles concertades al sistema públic (14 centres en quatre anys) o acabar amb el finançament de les escoles que separen per sexe, ha necessitat un esforç pressupostari de gran magnitud.

No podem obviar també l’impuls per a la Formació Professional, on tots els indicadors europeus i mundials van cap a la potenciació de l’FP per donar resposta a les necessitats laborals de futur. Aquest impuls es tradueix en 580 M€ un increment de més del 21’7% respecte a l’any anterior.

Va de creure-s’ho i de demostrar amb números que és així. Ningú com Esquerra s’estima tant l’educació perquè sabem que el país que volem serà el reflex de l’educació que tenim.

 

Xavier Corbera

Vocal de la sectorial d’Educació

Esquerra Republicana

educacio@esquerra.cat