Cultura

Per una cultura a l’abast de tothom i que arribi arreu

"Les polítiques culturals que proposa Esquerra Republicana són una mostra de la seva aposta per la cultura com a element fonamental per al desenvolupament de les persones i la cohesió social"

Anna Torrentà
Anna Torrentà

Les eleccions municipals són un moment clau per a la ciutadania, ja que són les eleccions que més directament afecten el nostre dia a dia. A més, són també una oportunitat per als partits polítics on hi podem presentar bones propostes per millorar la vida de les persones dels nostres pobles i ciutats.

Vuit anys al capdavant de la política local d’un micropoble m’han demostrat la importància de la cultura en la formació de les persones i la cohesió social. La cultura des de tots els àmbits, fomentant la creativitat de petits i grans, reivindicant les tradicions i la cultura popular, promovent l’ús de la lectura, prioritzant el català davant d’altres llengües, fent-la sortir de les grans capitals, dels museus, de les sales de teatre i cinema i portant-la arreu del país. Donant l’oportunitat a ciutadans que potser mai tindrien l’ocasió de gaudir de bons espectacles i fer-ho a través de festivals de música, de teatre, de cinema, de presentacions de llibres i d’exposicions itinerants.

En aquests dos anys de Govern republicà la conselleria de Cultura ha crescut en recursos amb l’objectiu d’arribar a l’esperat 2% del pressupost o als 200€ en cultura/habitant.

La cultura digital ha agafat embranzida amb la nova direcció general d’innovació i cultura digital. Aquest fet obre enormes oportunitats i reptes que la cultura està obligada a incorporar per evolucionar - com ho fan, i a gran velocitat - les mateixes tecnologies o com ho fa la nostra societat.

A dia d’avui ja s’aprofita la tecnologia per crear, generar, difondre i exhibir manifestacions artístiques culturals. Hi ha tot un nou àmbit d’art digital que progressa exponencialment i on, Catalunya com sempre, s’incorpora a l’avantguarda. Però a més, la tecnologia també ofereix possibilitat de fer evolucionar les manifestacions artístiques i culturals més consolidades.

És també una oportunitat per fer-la arribar i universalitzar a un públic més ampli i permet eliminar algunes barreres (de caràcter econòmic o geogràfic) i detectar algunes dificultats com la bretxa digital vinculada a l’edat o condició social.

Aquest nou consum digital també pot ser una oportunitat per augmentar i fer arribar la cultura i equilibrar-la des de les grans capitals culturals fins al poble més petit i llunyà.

Els videojocs són una bona porta d’entrada a la cultura i a l’educació. El videojoc, no només com un producte industrial, sinó també com un objecte cultural amb un fort component artístic (el 44% del pes d’un videojoc és art 2D i 3D, disseny, narració, àudio i música). El videojoc com a canal d’aprenentatge i d’ús de la llengua catalana.

Què podem fer a nivell municipal?

Doncs hem de dedicar un percentatge significatiu del pressupost a cultura i fer-ne una bona gestió integrant-la en les diferents regidories de manera transversal.

En aquest sentit, són moltes les mesures que podem incorporar dins els nostres programaris per potenciar la cultura en els municipis republicans:

  • Impulsar la creació del Consell Municipal de Cultura i de les Arts.
  • Gestionar de manera integrada l’oferta cultural municipal.
  • Organitzar programes de formació d’arts plàstiques, visuals, escèniques i/o musicals per a infants i persones adultes per tal de fomentar la creativitat i la pràctica cultura.
  • Fomentar i donar suport, amb la col·laboració dels grups i entitats locals, a les manifestacions de la cultura popular, especialment les que siguin pròpies del municipi, així com les de nova creació.
  • Fomentar la participació de la ciutadania en les entitats i les associacions de caràcter social, cultural, esportiu i solidari. Afavorirem que la població nouvinguda participi activament en les manifestacions col·lectives que configuren la personalitat del municipi.
  • Promocionar l’obra d’artistes, autores i autors locals mitjançant el web municipal, facilitant-los un punt de trobada i contacte virtual amb professionals de la programació, artistes i persones autores de la resta del país.
  • Establir bonificacions en les ordenances fiscals per als comerços i les empreses relacionades amb l’activitat cultural que vulguin implantar-se al nostre municipi.
  • Establir plans de viabilitat per als comerços emblemàtics per garantir-los el futur.
  • Crear un programa de difusió artística als locals comercials buits.
  • Promoure una política de memòria històrica.
  • Impulsar la digitalització de documents d’interès local per preservar i difondre la memòria del territori.
  • Impulsar la recerca sobre la història local de les dones.
  • Augmentar l’horari d’obertura de les biblioteques municipals.
  • Potenciar les biblioteques com a centres d’informació ciutadana.
  • Elaborar plans estratègics dels equipaments culturals.
  • Potenciar les tecnologies digitals per a la promoció i difusió del patrimoni cultural.
  • Promoure la presència equilibrada de dones i homes.
  • Facilitar que la cultura entri als centres educatius.

Esquerra Republicana ha destacat la importància de la cultura com a motor econòmic dels municipis, ja que pot generar activitat econòmica i turística. En aquest sentit, proposem la creació d'un circuit cultural que promogui els diferents atractius culturals del municipi, així com la potenciació del sector cultural i creatiu local.

En conclusió, les polítiques culturals que proposa Esquerra Republicana són una mostra de la seva aposta per la cultura com a element fonamental per al desenvolupament de les persones i la cohesió social. Les seves propostes en aquest àmbit són una oportunitat per als municipis per enriquir-se culturalment i per potenciar l'economia local.

Hem d’aconseguir que el dret ciutadà de l’accés a la cultura en condicions d’igualtat, independentment del grau de formació, de renda, de sistema comunicatiu o de situació geogràfica sigui UN FET i un TRET CARACTERÍSTIC de cada municipi republicà.

 

Anna Torrentà i Costa, diputada al Parlament de Catalunya i alcaldessa d'Ordis (Alt Empordà)