Cultura

Lluitem a Madrid per una cultura republicana

"Només cal veure la gran quantitat de cancel·lacions d'espectacles culturals que hi ha hagut les darreres setmanes només per motius polítics i ideològics"

Josep Maria Vall Comapsoada
Josep Maria Vall Comapsoada

Les eleccions espanyoles del 23-J seran decisives en molts aspectes. Poden ser les que marquin l’entrada per la porta gran de VOX, la ultradreta més ultramuntana i espanyolista, al govern de l’estat de la mà del PP. O, alternativament, ens aboqui a una situació igualment nefasta de pacte entre els partits del règim del 78, on un PSOE afeblit faciliti la governabilitat a la pitjor versió d’un PP amb ganes de revenja contra l’independentisme, tornant a la repressiva dinàmica del bloc del 155 imposada després dels Fets d’Octubre de 2017.

L’ofensiva lliberticida de la dreta extrema i l’extrema dreta malauradament és ben real i amenaçadora. Només cal veure la gran quantitat de cancel·lacions d'espectacles culturals que hi ha hagut les darreres setmanes només per motius polítics i ideològics, en municipis governats per PP i VOX, i que ha generat mobilitzacions i una campanya unitària del món de la cultura a nivell estatal per denunciar aquesta brutal agressió contra la llibertat d’expressió i de creació.

Davant aquesta perspectiva tan llòbrega, s’imposa una mobilització total del vot independentista que eviti qualsevol d’aquests escenaris. No podem permetre que el neofeixisme espanyolista imposi la seva mà de ferro contra els nostres drets i llibertats.

L’hora és greu però els i les independentistes d’esquerres hi tenim molt a dir. I la formació política que més pot fer per defensar Catalunya i aturar l’avanç de la ultradreta és, sense cap mena de dubte, Esquerra Republicana. En aquest sentit, l’acció política sobre cultura i llengua que el grup republicà ha fet i farà a Madrid serà també en clau de Països Catalans.

Així, lluitarem per aconseguir la transferència íntegra de les competències del Ministeri de Cultura i dels seus organismes, de tots els equipaments i béns culturals, i la corresponent dotació pressupostària, a la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes Balears.

A més, exigirem augmentar la protecció als artistes, garantint la compatibilitat de la prestació especial d’atur per a persones artistes amb les Rendes Garantides existents als diferents territoris dels Països Catalans. Afavorirem doncs que en la propera legislatura s’implementin les principals mesures de l’Estatut de l’Artista que han quedat pendents.

En matèria fiscal: despeses deduïbles, tractament dels rendiments irregulars. En matèria de seguretat social del treballadors autònoms de la cultura: creació d’una prestació per cessament d’activitat artística, creació de quotes adequades a la realitat econòmica dels autònoms. En matèria laboral: abordar les transicions professionals. En matèria de salut: reconeixement de les malalties professionals dels artistes.

Entre moltes altres qüestions, també vetllarem per l’oficialització de la representació fixa i de ple dret de la Generalitat de Catalunya en els organismes culturals internacionals com la UNESCO. I en la transferència de la competència en matèria de propietat intel·lectual a les comunitats autònomes.

D’altra banda, cal garantir l’accés lliure i universal a la cultura com un dret fonamental inalienable, que fomenti el pensament crític, afavoreixi l’accés al coneixement, impulsi la creativitat i estimuli el gaudi cultural en totes les seves formes d’expressió.

Els Països Catalans tenen en la seva cultura una de les millors cartes de presentació, i la República és una oportunitat per donar-la a conèixer al món. Tenint sempre com a objectiu final i irrenunciable la independència de la nació completa, obrirem camí aprofitant cada espai de poder i representativitat que puguem assolir a Madrid, fidels a la màxima fusteriana que "Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres."

 

Josep Maria Vall

Secretari de la sectorial de Cultura

cultura@esquerra.cat