Educació

Hi estem anant

"Tenim a favor que sabem en quina direcció hem d’anar per assolir el sistema equitatiu i de qualitat que volem"

Anna Simó Castelló
Anna Simó Castelló

Iniciem el curs amb reptes múltiples i urgents, però tenim qüestions que arriben fins al moll de l’os, no ja del sistema educatiu, sinó de la concepció mateixa de país. Us les enumero.

La primera, la preocupació pel nivell insuficient de competències bàsiques, que afrontem posant més personal educatiu que mai als centres, reduint les ràtios i desplegant mesures de compensació en aquelles matèries on fa més falta.

També estem fent passos importants contra la segregació escolar amb mesures que estan resultant molt eficaces en la detecció i l’acompanyament econòmic de l’alumnat vulnerable, gràcies al treball conjunt amb el Síndic de Greuges i el món local.

Un altre aspecte que ens preocupa, l’abandonament escolar prematur, que hem començat a abordar conjuntament amb els municipis per afavorir les segones oportunitats.

L’escola inclusiva que voldríem i de la qual estem molt lluny, no és només una qüestió de recursos i hem de trobar canviar de mentalitat per trobar la manera d’educar amb èxit a tothom.

I, si treballem per l’equitat, és fonamental la coeducació i una educació sexual adequada, ja hem començat a fer un pla formatiu per a totes les etapes de l’escolarització que volem consensuar amb la comunitat educativa.

I, essencial: davant de les intromissions polítiques i judicials, i de la reculada de l’ús del català, ens refermem que la llengua pròpia del país ha de ser la llengua vehicular i d’acollida de l’escola per poder donar oportunitats a tothom.

Aquests són temes de fons apuntats molt telegràficament i que sovint prenen el protagonisme a la gestió del dia a dia, (dotacions docents, beques menjador, transport escolar, rehabilitació dels equipaments, plans educatius d’entorn...)

Tenim a favor que sabem en quina direcció hem d’anar per assolir el sistema equitatiu i de qualitat que volem, i ja hi estem anant. I en contra: hem d’assumir que totes aquestes polítiques es couen a foc lent, hauran d’estar fent xup-xup molt de temps i necessiten molta inversió i continuada, i els nostres infants creixen molt de pressa.

 

Anna Simó Castelló

Consellera d’Educació