Memòria

Esquerra Republicana, el segell de qualitat de la memòria democràtica

Sergi Tarrés
Sergi Tarrés

El company Joan Tardà sempre diu que a Esquerra, per bé o per mal, ens vàrem convertir en l’autèntic segell de qualitat d’una veritable llei de memòria històrica. A ningú se li escapa, doncs, que som els republicans catalans els que, volent o sense, som dipositaris d’una autoritas ineludible en aquesta matèria. El nostre passat i present, les nostres arrels i el nostre ADN de lluita per la llibertat i l’haver estat blanc principal de la repressió primer del feixisme nacionalcatòlic i posteriorment del Règim del 78 ens avalen com a ningú. Així ha estat sempre i ho hem demostrat amb la nostra fermesa en la defensa fèrria dels tres pilars sobre els que se sustenta el moviment memorialístic: el coneixement de la veritat, que es faci justícia i sobretot la reparació a les víctimes.

Així doncs, recentment, el diputat a Corts per Esquerra Republicana Francesc-Marc Álvaro, agafant el testimoni de la Carolina Telechea que fou portaveu en aquesta matèria la XIV legislatura, va aconseguir la quadratura del cercle posant d’acord una majoria de grups ben heterogenis -inclòs el PSOE- perquè s’aprovés una moció que compromet el Govern espanyol a desplegar el nuclear de la llei de memòria democràtica, que es va aprovar ja fa un any i mig, i de la qual ja s’han complert molts dels terminis als que obligava la norma.

Amb la moció aprovada, doncs, per majoria absoluta del Congrés dels Diputats, s’obliga al govern espanyol a donar compte abans de l’estiu de l’estat actual de temes com l’elaboració d’una auditoria de béns espoliats pel franquisme i proposta de mesures de reparació, la posada en marxa del banc d’ADN (que s’haurà de coordinar amb el de Catalunya) dels desapareguts, la creació de la comissió tècnica que ha d’estudiar les violacions de drets entre el 1978 i el 1983, l’elaboració del catàleg estatal d’elements contraris a la memòria i la seva retirada de places i carrers, etc. En definitiva, del desplegament complet de la llei de memòria.

Quan ningú en parla, Esquerra ho fem. Quan tothom se n’oblida, a Esquerra ho recordem. Alguns van tenir la temptació de convertir l’aprovació de la llei de memòria en un foc d’encenalls propagandístic per després tornar-ho a posar al calaix de l’oblit. Hem demostrat, demostrem i demostrarem que, mentre Esquerra hi siguem, no permetrem que això s’esdevingui. Així doncs, seguim en la lluita.

 

Sergi Tarrés

Assessor del Grup Parlamentari Republicà i membre de la sectorial de Memòria

memoria@esquerra.cat